Followers

Tuesday, December 23, 2008

MOIST CHOCOLATE CAKE


ni laa hasilnyer...maaf laa ni gambar jurukamera x bertauliah...hehehe...


Atas permintaan hubby, ku merajinkan diri buat kek ni...resepi ku ambil dari blog @ dapur cik mat gebu...mmg selalu jadi tmpt rujukkan klau dah buntu nak masak aper. jom laa jengah2 ker dapur cik mat http://tiffinbiru.blogspot.com/ ...anne buat 2 adunan...bhn2 ckp utk buat 2 adunan...hehehe...bahan2 lebihan buat kueh raya ari tu...baik abis kan...kang expired lak...oleh kerana tahap kerajinan yg terlampau tinggi ku copy paste jer resepi ni dr umah cik mat (halal yer en mat hehehe...)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

2 comments: